Наградиха победителите във втори етап от конкурса „Буден клас“ 2022/2023

Днес, 5 април, бяха наградени победителите във втори етап от конкурса „Буден клас“ 2022/2023 година, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Панагюрище,  това са учениците от 2 „А“ клас на ОУ „Професор Марин Дринов“ с класен ръководител Спаска Арбалиева и учениците от 6 „Б“ клас на ОУ „Двайсти април“ с класен ръководител Красимир Костов.  

Инициативата, за която 2 „А“ клас спечелиха приза „Буден клас“ включва различни дейности: Класът активно участва във всички училищни и извънучилищни мероприятия:

 • Акция „Жълти стотинки – деца помагат на деца“. Съвместно тържество с децата от ДГ ,,Пролет“, по повод Деня на християнското семейство.
 • Участие в Коледен и Мартенски базар, с помощта на родителите децата изработиха и продадоха изделия и мартенички, средствата от които са дарени за закупуване на мебели за училищните коридори, в които да се създаде уют и да отпочиват.
 • Участие в ,,Лъвски скок“ Апостола и спечелихме и трите призови места.
 • Участие в конкурса за стихове посветен на националния ни празник 3 март, трите награди са за деца от класа.
 • Дарихме книги на училищната библиотека в акцията ,,Купи една книга, дари я на своето училище“.
 • Участие в мероприятие „Възпитание в любов“, организирано от МКБППМН.
 • Участие в Деня на розовата фланелка, инициатива на МКБПМН.
 • Участие в конкурс за приказка „Аз съм здрав, защото…“ от което също имаме наградени.
 • Участие в „Ден на европейските автори“. Инициативата е на България и се провежда за първи път.
 • Участие в състезанието по правопис и правоговор ,,Буквоплет“, което се организира от Лайънс клуб.
 • Участие в международни математически състезания ,,Математика без граници“ и ,,Европейско кенгуру“. До сега имаме завоювани един златен и два сребърни медала. Очакваме резултатите от пролетните кръгове.
 • Инициирахме обновяване на изнесена класна стая в двора на училището, която с активната подкрепа и съдействие на родителите изшкуркахме, лакирахме и подменихме слънцезащитната мрежа. Засадихме и 4 увивни растения по края.
 • Във връзка с наближаващите Великденски празници, организирахме и дарителска акция за хранителни продукти, които дарихме на БЧК, в помощ на нуждаещи се семейства.
 • По предложение на родителите подкрепихме и дете от съседния клас, което посещава занималнята с нашите деца, но семейството му е в лошо материално състояние. Поеха таксата му за храна в училищния стол, купиха и дариха обувки и дрехи, а децата учебни пособия. Подготвили сме Великденска кошница с продукти и за други деца, които са по- големи, но също са затруднени.

Инициативата, с която 6 „Б“ клас спечелиха наградата е за включването им в различни мероприятия и проект „Да бъдеш Серафим“.

 •  Под ръководството на г-жа Истревска – учител по БЕЛ в ОУ „Двайсти април“, учениците от VI „Б“ клас реализираха проект на тема: “Да бъдеш Серафим за една седмица“. Инициативата е обвързана с разказа „Серафим“ на Й. Йовков, в който главният герой безкористно дава всичките си пари на непознати, с цел лечение. Идеята е децата да вършат добри дела в рамките на седмица, без да очакват отплата. Реализацията на проекта протече в три части:
 • 1. „Да бъдеш Серафим за една седмица вкъщи“.эДецата се включиха в дейности, с които зарадваха своите родители и близки – приготвяне на вечеря, почистване на домовете, засяване на дръвчета и др.
 • 2. „Да бъдеш Серафим за една седмица в класа“. Предвид това, че взаимоотношенията в класа често не са леки, придружени от темпераментността, характерна за всички, задачата не беше лесна, но въпреки това е успешна.  В продължение на седмица трябваше всеки да се държи добре със своите съученици, да си оказват подкрепа и помощ. Някои от децата отправиха послания на останалите с добри пожелания и комплименти.
 • 3. „Да бъдеш Серафим за една седмица в час“. Последната чат от проекта беше насочена към всички учители в училището, не само тези, които преподават на класа.
 • Участие в конкурс „Аз съм здрав, защото…“  – Част от учениците в класа взеха участие в организирания от ЦПЛР и МКБППМН- община Панагюрище Конкурс за презентация на тема: Аз съм здрав, защото…“. Представянето беше достойно, а децата взеха престижното второ място в съответната възрастова група. Ръководител на изявилите се беше г-жа Раленекова, учител по Биология и Химия.
 • Участие в „Ден розовата фланелка“ – Класът активно се включи в разнообразни инициативи, посветени на Световния ден против тормоза в училище. Бяха изработени плакати, постери и символи, в които се изразиха послания за приятелство, подкрепа, задружност.
 • Участие в олимпиада по БЕЛ –  Явилите се ученици (трима) на областен кръг на олимпиадата по български език и литература, са сред първите десет най-добре представили се.
 • Секретарят на МКБППМН Мария Джамбазова награди учениците  и техните класни ръководители. Екипът на МКБППМН цели с инициативата „Буден клас” да въздигне любовта към родното училище, повишаване активността на учениците и мотивацията за учене, огласяване на нови инициативи и идеи, обогатяване на училищните традиции.

Технологиите промениха начина на живот и общуване. За да не отслабва връзката между тях, децата се нуждаят от примери за доброта. Поради това стремежът на екипа на МКБППМН е да популяризира добри практики, в които децата на дело показват как добрините променят хората и света около нас.

„Очакваме новите вдъхновяващи и интересни инициативи през последният етап на конкурса „Буден клас” за учебната 2022/2023 година  под мотото „Бъди отговорен – бъди в час“, казват организаторите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.