Попнедельовата чешма

Попнедельовата чешма се е намирала до моста на Марешката река, срещу църквата „Свети Георги“. През 1950 година при корекция на реката, тя е затрупана. Каква е историята на нейното създаване?

По време на турския султан Селим III народът ни е преживял размирни и страшни времена в продължение на цели 20 години – от 1792 до 1812 година. Кърджалийската войска и тази на даалиите била съставена от хора от различни националности. В нея е имало и българи. Имало е и панагюрски кърджалии и делибашии. Оттук идва и произходът на името Делибашеви. Делибашии са били: Кара Димо, Иван Папазоглу, Недельо Докузан и др. Някои от тях съзнавали своя произход, в тях надделявали българските национални чувства и в определен момент ставали защитници на своя народ.

Един от тях бил и Недельо Докузан. Към 1814 година, след прекратяване на кърджалийските нападения, той се върнал от Панагюрище и започнал мирен живот. Събрал голямо богатство по време ва участието си в кърджалийските набези, Недельо Докузан подкупил гръцкия владика да го направи поп. Така в Докузановия род се появил поп Недельо Докузанов. Това станало по време на идването на Руския пълководец Дибич Забалкански през войната от 1829 година между Русия и Турция и Кримската война от 1853 година – между тези две войни.

Вече запопен, поп Недельо решил да прави само добри дела. Едно от тях било направата на чешмата до Геровия дюкян, наречена от народа Попнедельовата чешма, а по-късно – Поповата чешма.

Тогава горната черква „Свети Георги“ още не била съградена. Устни предания разказват, че ферманът за строеж бил закупен със злато от поп Недельо Докузан и Хаджи Деян.

Водохранилището на поповата чешма е от Мирьовия чучур при боровия разсадник. Оттам калените тръби са минавали покрай бившата Ласкова воденица, под бившата Бинбашова тепавица и оттам под десния бряг на реката минавали през Делибалтовия двор и захранвали Поповата чешма. Тя имала и втори водоизточник – Ральовата чешма.

През 1923 – 1924 година на Марешката река, при някогашния Геров дюкян е построен сегашният мост по проект на инженер Делийски и предприемача Алекса Тухчиев. При строежа на моста и издигане нивото на улица „Оборище“ се засипва част от фасадата на Поповата чешма. Общината прави несполучлива реставрация, като я замазва с цимент и заличава текстовете по облицовката. Така при изграждането на коритото на Марешката река, улицата край реката се засипва, за да се повдигне и чешмата остава под нивото на улицата, за да бъде забравена.

Лушка Караянева

ОТ АРХИВА

Как Водният проект се докосна до Историята

Чешма от старо Панагюрище отново на бял свят за малко

При изкопни работи свързани с реализирането на Водния проект бе разкрита част от позната в по-далечното минало на града ни Докузанова или наричана още Попонедельова чешма. Това стана преди броени дни в района в близост да паметника на Райна Княгиня, находящ се при църквата „Св. Георги Победоносец“.
Безспорен артефакт от възрожденската инфраструктура на старо Панагюрище Докузановата чешма отново се наложи да приеме прегръдката на земята, оставайки там да чака едно бъдеще, в което ще се възроди отново реставрирана и съхранена за поколенията.
Николай Радулов,
в. „Време“, бр. 46 от 2013 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.