Кметът Белишки официално откри фестивала „Родолюбие“

Кметът Никола Белишки официално откри XVIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2023“. Това стана днес, 22 април, в 13,00 часа в Театъра Дом-паметник в Панагюрище.

По традиция организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се включиха в празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където бяха приветствани от директора на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова.

С минута мълчание и сведени глави беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

В знак на признателност към делото на героите от Април 1876 бяха поднесени венци и цветя.

На входа на Театър Дом-паметник участници и гости на песенната надпревара в града на Априлци бяха посрещнати по стара българска традиция с пита и сол.

Официално фестивалът „Родолюбие“ 2023 бе открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, заместник-кметът Галина Матанова, председател на организационния комитет на фестивала, представители на културни и образователни институции.

От сцената прозвуча химнът на фестивала “Българийо, обичам те”, в изпълнение на Валерия Николова. Песента бе създадена преди 17 години по текст на Дочка Кацарева, музика на Хайгашод Агасян и аранжимент на Евгений Платов и с финансиране от “Асарел-Медет”.

Патриотичен рецитал представиха Надежда Ковачева, Кристина Гочева и Стойко Шопов. Участниците в откриването на фестивала са част от състав „Камерна музика“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

Над 330 изпълнители от 38 населени места места в два поредни дни ще пеят песни за най-значимите човешки ценности, за род, Родина, семейство.

Престижно професионално жури оценява изпълненията на участниците в осемнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ 2023. Негов председател е Мая Райкова – продуцент Музикална къща БНР, изпълнителен продуцент на БНР Топ 20, член на селекционния екип на БНР Топ 20, водещ на националната седмична класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.

Другите членове на професионалното жури са: Хайгашод Агасян – български композитор, инструменталист, поет и певец, автор на театрална и филмова музика, на популярни песни за възрастни и деца и Теди Кацарова – певица, композитор, която амбициозно и непрестанно представя България на международната сцена и печели множество отличия.

Паралелно с професионалното жури изпълнителите ще се оценяват и от младежко жури в състав: председател Стела Петришка  –  студентка в Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров”, със специалност поп и джаз пеене. Стела е дългогодишна възпитаничка на школата по изкуства в град Панагюрище, носителка на много награди от международни и национални конкурси, членове : Йорданка Димитрова, Лора Куруджиева и Габриела Спасова – носителки на награди от национални и международни конкурси за млади изпълнители. Възпитанички на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище от школата по поп и джаз пеене ,,Евгений Зумпалов“.

След откриването продължи конкурсната програма на фестивала.

Вторият ден на фестивала, в неделя, 23-ти април, започва в 9:00 часа . Награждаването и закриването на фестивала ще бъде около 19:00 часа. За отличия ще се борят и редица панагюрски музикални таланти.

Организатори на емблематичния фестивал са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. Фестивалът е включен в Националния календар за изявите по интереси на Министерство на образованието и науката за 2022/2023 година. Посветен е на 175-тата годишнина от рождението на Христо Ботев и 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.