В Баня, „Заклятието на Оборищенци“ разказа отново за храбростта на дедите ни. Тервел Пулев бе сред участниците

Вчера, 22 април, в село Баня за поредна година бе представена историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“. С нея жителите на селото по своеобразен начин отдават почитта си към героите и събитията случили се през пролетта на 1876 г.

Вечерта започна с официална част, в която на площада в селото бе представена музикално-танцова програма. Пред изпълнения с хора център се чуха пламенни стихове и патриотични песни, посветени на Април 1876 г.

Особено настроение на гордост у всеки присъстващ предизвикваха облечените във въстанически униформи многобройни членове на Национално дружество „Традиция“, стекли се от различни краища на страната. В края на артистичната програма, те се подредиха рамо до рамо, пушка до пушка и в чест на Априлци дадоха оръжеен залп, който отекна във венеца от хълмове ограждащ селото.

От тук мястото на действие се пренесе в местността „Манастирчето“ край селото, където малко след 20,30 ч. започна и самата възстановка „Заклятието на Оборищенци“.

В естествения декор на гората, като че ли оживяха събитията от времето на Първото Велико Народно събрание. Историята бе представена по вдъхновяващ начин от членовете на „Традиция“, които с истинска жар и хъс рецитираха словата на Оборищенци. Сред участниците тази година бе и боксьорът Тервел Пулев. В ролята на Бенковски отново се превъплъти Антони Кисьов.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.