Британската преса силно впечатлена от Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище е звездата на изложбата „Лукс и власт: От Персия до Гърция“, подредена в Британския музей в Лондон, пише „Телеграф“. Деветте златни съда от колекцията на Националния исторически музей в София заминаха за британската столица преди месец, за да бъдат поставени в центъра на експозицията с впечатляващи
артефакти от V в. пр. Хр., еманация на охолството, съпътствало властта в Древна Гърция и Персия.

Златното съкровище, намерено край Панагюрище от тримата братя Дейкови през 1949 г., се споменава с възторг в почти всеки от отзивите на критиците за експозицията с около 160 артефакта. Откриването на изложбата бе на 3 май, когато специални гости бяха вицепрезидентката Илияна Йотова и служебният министър на културата Найден Тодоров.

Тракийските ритони са определени като „сърцевината на елинските наслади“, дори и несъобразително поставени сред декорите на „кичозно натруфен гръцки ресторант“, отбеляза арт критикът Джонатан Джоунс в „Гардиън“.

Британското издание „Телеграф“ коментира, че Панагюрското златно съкровище „смесва гръцки, персийски и местни стилове, но за съвременното око се отличава най-вече със своя ослепителен блясък“.

В тази изложба, ако нещо блести, то почти без съмнение е злато, пише „Таймс“. Изданието представя кратка история за откриването на тракийската находка и изтъква с възхита ритоните с глави на овен и на елен, на които майсторски са пресъздадени къдриците на руното и елегантната гладкост на еленската кожа.

По-детайлно деветте съда са описани в „Ивнинг Стандарт“, като изданието също е избрало да разкаже историята със случайното намиране на съкровището в България, „тази велика пресечна точка между Европа и Азия“.

„Нашият свят изглежда твърде нищожен, за да ги побере“, пише „Ивнинг Стандарт“ за Панагюрското съкровище.

Изданието „Татлър“ е избрало тъкмо Панагюрското съкровище за водеща снимка на отзива си за изложбата, а в шест други кадъра са представени съдовете, които редакцията е намерила за най-впечатляващи.

„Блестящо в самостоятелна витрина е Панагюрското съкровище от България. Заето на музея за изложбата, това е ювелирна колекция от златни съдове, кралски церемониален сервиз на тракийския крал Севт III“, гласи описанието.

Изложбата „Лукс и власт: От Персия до Гърция“ може да бъде разгледана в Британския музей до 13 август.

Всяка година оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома, за срок от около месец. Деветте златни съда биват експонирани в специално изградената за него залата-трезор в Исторически музей – Панагюрище. Тази година се навършват 11 години от откриването на залата, която е дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като  меценат на културата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.