Не пробвайте да променяте почерка си, когато ви разследва инсп. Бобеков

Трудно е да смениш почерка си в стремеж да прикриеш следи от нарушение или престъпление. Това обясни и доказа инсп. Стефан Бобеков по време на приемната в Панагюрския районен съд, част от кампанията Отворени врати в петък, 12 май.

Експертът е служител в Районно управление и единственият графолог в района. Не неговите познания, а той е сертифициран графолог, разчитат и в полицията, и в съда.

На понятен езис експертът обясни пред любопитната аудитория начините за сравняване на почерковите  особености на всеки човек и постигането на висок процент сигурност за това дали съответният текст или почерк е от конкретен човек. Всъщност се оказа, че не е толкова непонятно, но е въпрос на умения и рутина.

При съмнения в истинността на даден текст той се сравнява с други текстове и чрез характерни букви, сила на натиска, наклон и пр. експертът доказва съответната истина. Проследява се почеркът в различни ситуации – на твърда или мека поставка, бързо или бавно писане и пр. и истината обикновено излиза. Базовият текст, с който се правят сравненията, трябва да е от времето, в което е датирана уликата, тъй като през годините човек може да промени почерта си, макар и не напълно поради заболяване, например.

Опитите обаче да промениш почерка си, за да заличиш следи, не работят. И накрая съдът се произнася не както си представяш. Според съдия Диана Стателова, която се включи в срещата на инсп. Бобеков с жители на Панагюрище, уменията на инспектора са важни за доказване на даден факт, необходим в хода на дадено дело.

А че има случаи, когато това е важно, е повече от ясно. Например когато съпруг тегли пари от сметката на съпругата си и твърди, че това е нейният подпис. Не, това не се е получило и съдията осъжда справедливо крадливия мъж.

Инсп. Бобеков провокира залата и с няколко банкноти. Целта беше да се разпознаят фалшивите. Е, успяхме, но дали е възможно това да стане в магазина или в банкомата, друга тема е.

Интересно, нали!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.