Съд и Прокуратура отвориха врати за обществеността

Интересните събития в петък проследи „Време 2001“

Панагюрския районен съд организира серия събития с обществеността като част от образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“. Този петък, 12 май 2023 г. екипът на съда покани жителите на общината, включително деца и млади хора от училища в Панагюрище и Стрелча за участие в открити разговори лично с председателя съдия Емилиан Венчев, представяне на спецификите при графологичната експертиза, както и награждаване на средношколците, участвали в конкурса за есе на тема „Моята представа за правосъдие в бъдещето“. А посрещането на по-малките на старта на форума бе най-емоционално.

Откриването на специалния ден се състоя в присъствието на представители на съда, прокуратурата и районното полицейско управление, като се подчерта, че трите институции имат еднакво важна роля в организацията на срещите и разбира се – в реализирането на сигурност и справедливост в живота на хората.

Забавно, но и силно информативно бе представянето на спецификите на графологичния анализ от инсп. Стефан Бобеков. Любознателната аудитория разбра, че при почерка лъжата не минава. Съдия Диана Стателова с присъщата си общителна артистичност потвърди този факт и ролята на графологията в доказване истинността на фактите. Председателят на Районния съд Емилиан Венчев сподели с „Време“ мнението си, че в Панагюрище младите хора са много добре информирани по отношение на съдебната система и по този показател са отлична конкуренция на гимназисти от окръжния център.

Очаквайте още подробности от специалния ден в разговора със съдия Венчев, награждаването на младежите и закриването на програмата, тайни от експертизата на инсп. Бобеков и др.

Вечерта, на церемония, състояла се в Исторически музей – Панагюрище, наградиха победителя в конкурса за есе „Моята представа за правосъдие в бъдещето“. Носител на наградата стана Цветомир Филипов, който прочете есето си пред аудиторията.

По време на събитието бяха връчени и удостоверенията на учениците завършили курса по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Обучителите на участвалите младежи също получиха специални отличия. Събитието бе част от Деня на отворените врати в Районен съд – Панагюрище.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.