Съдия Емилиан Венчев: Младите хора тук приятно ме изненадаха

Председателят на Панагюрския районен съд пред диктофона на „Време 2001“

В. Казвате, че младежите в града са ви изненадали приятно. С какво, съдия Венчев?

 – С изключително високото ниво на осведоменост по отношение на системата на правосъдието. По повод конкурса за есе и по време на разговорите те проявиха интерес и дори задаваха провокативни въпроси, което говори за добри познания. Бих казал, че се справят с темите много по-добре от младежите в Пазарджик. За участието си в нашата кампания те получават сертификати. Връчваме им също и текста на Българската конституция. Надявам се заедно с тях да я прочетат и възрастните.

В. Вие сте председател на Панагюрския районен съд от края на 2021 г. Все така натоварен ли е екипът, както знаем от предишни периоди.

 – Всяка година през ума на екипа на съдийския екип тук преминават над 1 300 дела. Хубавото е, че в момента съдът е напълно окомплектован: председател и двама магистрати, един държавен съдия изпълнител и един съдия по вписванията.

Панагюрище е доста развит регион, който включва всъщност две общини. По последното преброяване населението е около 25 хил. души, но работата не е малко. Причината е, че тук има бизнес, хората имат пари и вписванията не спират. Отделно от това мога да кажа, че събираемостта е много висока, предвид амбициозната работа на съдия изпълнителя.

В. Предполага се, че и прокуратурата добре си върши работата.

 – Тук има само един прокурор, тъй като според последните промени тази система беше разпределена по нов принцип. От Пазарджик обаче ежедневно пътува екип от още трима прокурори. Не съм съгласен с тази система, но такъв е законът.

В. Преди година-две имаше идея да се закрият доста Районни съдилища, включително панагюрското. Тогава имаше протести.

 – Не бива да допускате да се закрие тази правораздавателна структура. Ако това стане, организацията ще е съвсем различна и затрудняваща хората. Това беше недомислица, която за радост се отрази на малко общини в страната.

В. Каква е идеята за отворените врати, които се провеждат от няколко години?

 – Хората и особено младите да получат добри познания как работи системата. Неслучайно програмата на Висшия съдебен съвет е наречена „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отговорни съдилища и прокуратури“. Както знае всеки интелигентен човек, не можеш да се защитаваш или да се възползваш от правата си, без да ги знаеш и без да знаеш как работи правозащитната система. Окуражен съм от младите хора тук. Надявам се да постигнат високи нива на компетентност във всички науки, включително юридическите. Началото в Панагюрище и Стрелча е поставено.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.