Eвропейска седмица на изследване за ХИВ

В периода от 15 до 22 май 2023 г. за 11-та поредна година се провежда Европейската седмица за изследване за ХИВ, вирусен хепатит B, вирусен хепатит C и сексуално предавани инфекции (СПИ).

Всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Пазарджик – гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17 от 9.00 до 16.00. ч.

Инициативата на Здравната инспекция е и във връзка с третия етап от Националната АНТИСПИН кампания – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Тази година денят е 21 май. Той е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното изследване за ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в борбата срещу болестта.  

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2 236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.