20 години от гибелта на пилота майор Анатоли Полянков в катастрофа при местността Манзул

Вчера, 16 май, се навършиха 20 години от трагичната гибел на майор Анатолий Полянков. Той загина на 16 май 2003 г. в местността Манзул над село Панагюрски колонии, при изпълнение на тренировъчен полет със самолет МиГ-21БИС.

На лобното място на пилота дойдоха да почетат паметта му неговото семейство, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев, представители на община Панагюрище, Военно окръжие – гр. Пазарджик, приятели и много колеги. На възпоменанието бяха и ученици от гр. Панагюрище, водени от о.р. подполк. Михаил Неделев.

В своето слово заместник-командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Методи Орлов припомни професионалния път и качества на майор Анатолий Полянков, който отдаде 11 години от живота си на изтребителната авиация, допринасяйки към охраната на въздушното пространство с бойни дежурства в авиобаза Граф Игнатиево. „Той мечтаеше и обичаше да лети, беше отговорен, решителен и дързък, но уви, този полет остана недовършен“ с тъга каза полковник Орлов и допълни, че „за тези 20 години много хора преминаха професионалния си път в авиобаза Граф Игнатиево. Днес са малцина нашите колеги, които са служили с Анатолий, но тези, които го познавахме и помним – разказваме и споделяме. Защото спомените са преди всичко научени уроци, които трябва да се предават и защото в тях остават живи само тези, които с делата и примера си са оставили ярък отпечатък”.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Източник: Български военновъздушни сили

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.