Децата четат, но трудно ползват информацията от текста

Българските четвъртокласници се представят сравнително добре в четенето сочи изследване на PIRLS 2021. Със средно 540 точки България е на 10-то място от 57 държави. Класацията водят Сингапур, Хонконг и Русия с резултат от по над 560 т., а на последните места са ЮАР, Египет и Йордания с по под 400 точки.

Изследването се провежда на всеки 5 години от 2001 г. насам

В България са изследвани над 4 хиляди четвъртокласници от 151 училища, както и техните родители и 212 учители. Изследването се фокусира върху двете основни цели: четене с разбиране (художествени текстове) и извличане и използване на информация (научно-популярни текстове).

България се отличава със сравнително високи средни резултати на грамотност и сравнително ниски – в практическите умения за извличане на информация. В никоя от другите държави в челото на класацията и около България няма подобна разлика, дори напротив – обикновено разликата е в полза на оценката за практическо знание.

Тези резултати само подсказват началото на сериозен проблем, който в следващите класове се задълбочава (измерено в изследването PISA), а именно –  слабата функционална грамотност на българските ученици.

Това може да го потвърди всеки учител в по-горните класове, вметваме от себе си.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.