Кукерите – зрелищност и мистика

Обичаят Кукерство по нашите земи води началото си от преди повече от 8000 години, а при траките се празнува по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на тяхната Нова година по време на “Сирни Заговезни” или така наречената земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимното мъртвило и настъпването на лятното плодородие.

В различните краища на България кукерите излизат по различно време – на Васильов ден, на Песи понеделник след Сирни Заговезни, през месец март. Имат и различни имена: рогачи, джумали, бабугери, песяци, мечкари, старци, сирвискари, кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

В наши дни Кукеров ден е весел празник, чието значение е да пресъздаде миналото и да събере хората за всеобща радост и веселба.

По стар обичай, на Сирни заговезни, панагюрските села Бъта, Попинци и Елшица се превърнаха в център на маскарадните и кукерските игри.

Възраждането на традицията започна първо в Бъта.

Гости пожелават успех на Бъта в Деня на местния Рогач

Кметството ще дава по 100 лева на всяко новородено

бъта-кукериПожелания за щедра реколта, здраве и радост получиха жителите на с. Бъта на своя празник на Сирни Заговезни – Рогача, както те го наричат. Поздравите отправиха кметът на селото Георги Александров, зам.-кметът на общината Георги Павлов и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов. Това стана миналата неделя, когато бътовци по традиция честват първия пролетен празник, с който започват Великденските пости. Дали ще откажат до 1 май блажните храни в село Бъта не се знае, но че умеят да се радват на традициите е съвсем сигурно. Доказват го всяка пролет, така стана и сега. Не ги смути нито хладното време, нито „набиващия” пролетен дъжд. Бяха си подготвили страшните маски, бяха си поканили малък жив оркестър и в уречения час започнаха ритуала по гонене на злите зимни духове. Тук бе и традиционният Рогач, носен от двама яки младежи. Читалището бе подготвило обичайната фолклорна програма от местни изпълнители, а младежите първи се хванаха на хорото хем да се стоплят, хем да се разкършат. Покрай тях се наловиха и по-възрастните.

бъта-кукери2Заедно с поздрава си председателят на ОбС Калоянов, както повелява традицията, поиска и даде прошка на празнуващите, а кметът на селото Александров обяви новина. Той съобщи от микрофона, че от сега нататък кметството ще дарява със 100 лева всяко дете, родено в селото. Новината бе посрещната с аплодисменти. Впрочем, напоследък в селото се родиха няколко пеленачета, което дава висок оптимизъм на всички. Първото за годината дете, родено в общината, също живее в селото – момченце – юнак с тегло 4,5 килограма. Дано се множат юнаците не само в Бъта, а и в цялата община и цялата ни родина.

Празникът, организиран от секретаря на Народно читалище “Н. Й. Вапцаров – 1927” Жечка Сиводошева, продължи с много танци и веселие, както и конкурс за най-възрастен участник, най-млад участник и най-интересни маски.

Награди за най-възрастни участници получиха Стоян Спасов, Георги Кушеков и Велизар Сиводошев. Най-младите участници Красимир Сребреков на годинка и половина, Ангел Чалъков на 4 г. Най-интересни маски: Борислав Кемилов, Стефан Кроснаров и Елица Спасова.

Попинският Джумал – една пулсираща традиция

Джумалът, с пролетните игри около въртяжката, е обичай от незапомнени времена, който ни обединява и събира всяка година в Попинци.

попинци-кукери„По вода“ им тръгна на ентусиастите още в ранни зори, когато Джумалите с циганките тръгнаха да обиколят къщите из селото и да гонят злите сили, насъбрали се през зимата.

След като двата джумала се събраха на мегдана, около традиционната за Попинци въртяжка се изви емблематичното хоро „Прала Начка“ със състава за автентичен фолклор към читалище „Искра-1872“.

Сред гостите беше и кметът на общината Никола Белишки. Той поздрави жителите и гостите на селото, като пожела годината да е плодородна и успешна за всички.

попинци-кукери2Обичаят “Въртяжка” датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

Обичаят “Въртяжката” се практикува единствено в село Попинци.

Ден за прошка и хубав кукерски празник се проведе и в Елшица

С кукерско шествие бе изгонено злото и в село Елшица. По традиция местните кукери бяха особено атрактивни с дълговласите си костюми, огромни маски и тежки звънци.

За здраве и берекет специално за кмета на общината Никола Белишки и за председателя на ОбС-Панагюрище Христо Калоянов скачаха и играха маскираните кукери. Те бяха и възнаградени богато от градоначалника, като награда от 500 лв. имаше и от Читалището, а 250 лв. бяха дарени от Кметството.

Настроението се поддържаше от гъстото елшишко вино и оркестър, който озвучаваше мегдана.

елшица-кукериИ в трите села се представиха различни състави, с различни особености, нрави и персонажи. Акцентирано бе на традиционните костюми, изработени от кожи, страшни маски и тежки чанове и звънци, но разбира се не липсваха и такива с атрактивни осъвременени артикули.

Нещото обаче, което направи най-силно впечатление и няма как да бъде отминато, беше участието на малки дечица и много млади хора във всяка една кукерските групи. И изведнъж си даваш сметка и си отговаряш как се е запазила тази древна традиция толкова време. Има приемственост! Традицията е жива именно поради тази причина и ще продължава да съществува щом искрата се запали още в детските години.

Спаска Костуркова
Веселина Велчева

Снимки от събитията може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.