Три картини от фонда на Музея в изложба за Априлското въстание

Изложба съставена от произведения на изобразителното изкуство посветени на темата Априлско въстание ще бъде открита на 21 април в Галерия „Средец“ в Министерство на културата в София. В експозицията под наслов „Сътворяването на свободата: Априлското въстание в българското изкуство“ ще бъдат показани и три картини от фонда на Исторически музей – Панагюрище, съобщи за „Време“ неговият директор доц. д-р Атанас Шопов.

Графика-Веселин-Стайков-музей

„Първата пушка“, худ. Веселин Стайков

Ценните творби, които ще заминат за изложбата са живописното платно „Райна Княгиня везе“ на художника Петър Георгиев, живописния „Портет на Павел Бобеков“ от Иван Христов и гравюрата „Първата пушка“ от Веселин Стайков.

Портет-на-Павел-Бобеков---Иван-Христов

„Портет на Павел Бобеков“, худ. Иван Христов

В експозицията ще бъдат представени общо около 35 платна, акварели и графики, и до 10 скулптури. Творбите ще бъдат от фондовете на поне десет различни музеи и галерии в страната. Целта е да се запознае столичната публика с малко известни произведения на изкуството, които са част от фондовете на български музеи и галерии, но не са широко известни.

В концепцията на изложбата е заложено да се откроят различни автори, периоди и жанрове в българското изкуство – от края на ХIX до края на ХХ век, ангажирани с темата Априлско въстание. Чрез участващите в нея творби ще може да се репрезентират специфични творчески подходи към героичното събитие и ще се осигури по-голяма нюансираност на доминиращите в обществото представи за въоръженото бунтовничество на българите от 1876 г.

Изложбата е част от събитията посветени на 140-годишнината от избухването на Априлското въстание.

Райна-Княгиня-везе---Петър-Георгиев

„Райна Княгиня везе“, худ. Петър Георгиев

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.