Хиляди доброволци борят радиацията в Чернобил

Панагюрец с разказ „от първа ръка” за трагедията от преди 30 години

Десетминутен разговор с колега радиолюбител проведе панагюрецът Лука Ланджев на 16 април, десет дни преди „черната” дата в историята на човечеството. На 26 април преди 30 години се случи най-голямата индустриална авария – взривът в ядрената централа в Чернобил. Другата подобна трагедия се случи в по-близките години, през 2011 г. във Фукушима, Япония.

Лука-Ланджев

Лука Ланджев

Лука Ланджев разговаря с колегата си по радиолюбителство Сергей, който тогава е бил дозиметрист и един от доброволците, стекли се от целия СССР, за да помагат за преодоляването на последствията от радиоактивния взрив.

Тази година руснаците правят специален радиосигнал с инициали RA 30 CH. В този знак 30 е годината от трагедията, RA – инициалите на Русия, а CH – инициалите на Чернобил.

След разпадането на Съветския съюз регионът на Чернобил остава в границите на днешна Украйна. Преди 30 години в дните след взрива хиляди доброволци от цялата територия на СССР пристигат на място, за да участват в битката с ограничаването на последствията от ядрената катастрофа.

Сергей разказва на Ланджев от първо лице, тъй като е бил един от първите участници в събитието. Той измерва радиацията на покрива на едната от сградите. Според думите му скалата на дозиметъра е мерела до 60 рентгена и стрелката е ударила крайно вдясно, дори извън последното деление на екрана.

Тогава Сергей е бил на 22-23 години, сега е малко над 50 години и не забравя онези дни. Според него, разказва Ланджев, са загинали над 60 000 човека от доброволците и от отрядите, доведени в района. Руснакът е потвърдил пред панагюрския си радиоприятел, че и досега в радиус от 30 километра около централата не живее никой, освен възрастни „самоселци”, които не искат да напуснат родните си места.

Попитах Ланджев дали е разбрал от разговора каква е причината за самоубийствените доброволчески жестове на хората. „Да, обясни Лука, попитах руснака специално. Отговорът му беше … патриотизъм – трябва да се помогне на хората там, да се спаси каквото може … Повярвах му, самият той е бил такъв доброволец. И … съмнявам се, че ние бихме могли да направим такава лична саможертва, съмнявам се. А всичко е било толкова драматично!”.

Лука и Сергей си говорят на руски език чрез радиосигнала RA 30 CH, който е даден от Руската агенция по радиочестоти в памет на трагедията от преди 30 години и ще бъде закрит след отшумяване на юбилея. Радиолюбителите, които са направили контакт чрез него, ще получат паметни картички, една от които ще пристигне в Панагюрище на адреса на Лука Ланджев като един от активните радиолюбители, посветили част от времето си на спомена на тази трагедия.

В разговора си с Ланджев си спомних, че преди 10 години, по повод 130 годишнината от Априлското въстание, той бе регистрирал повиквателен знак LZ 130 AE в чест на събитието, заедно със свои Колеги от Копривщица и с. Баня. По този знак с нас се свързаха десетки хора от цял свят, което беше и нашата цел – да разкажем по света за Априлското въстание, първата пушка и битката за свобода в Панагюрище, припомня Ланджев. За жалост поради липса на средства радиолюбителите не са успели да направят паметни картички, които да изпратят на своите колеги по света, включили се в разговорите за Април 1876 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.