Подписаха договора за строителство на язовира

След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с инж. Йохан Пьолцл, представител на консорциум „Щраба–Станилов“ подписаха официално договора за строителство на язовир „Луда Яна“ в община Панагюрище.
Язовир-министерство-1
На събитието присъстваха постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите, кметове на общини в област Пазарджик и др.
язовир-подписванеМинистър Лиляна Павлова посочи, че яз. „Луда Яна“ е изключително важен проект, защото ще доставя чиста питейна вода до 45000 души, както в община Панагюрище, така и в останалите област Пазарджик.
Язовир-министерство-2Проектът е на стойност 56 млн.лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като министър Павлова изрази очакване завиряването да започне през пролетта на 2019 г. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.
язовир-картаМинистър Павлова припомни, че строителството на „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения  ще бъдат разрушени и изградени наново.
„Ние изпълняваме един от основните си приоритети, а именно осигуряването на чиста питейна вода и качествено водоснабдяване“, каза още тя.  „Пожелавам на строителя успех, успешна работа, безаварийно изпълнение на ангажиментите. Ние ще следим стриктно за качеството на строителството и за спазване на съответните срокове“, подчерта Павлова.
Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън благодари на министър Павлова за постоянството и силния ангажимент, с които работи, за да се случи проекта и да се изпълни плана за качествено водоснабдяване.
язовир-карта-2Областният управител на Пазарджик Гинче Караминова от своя страна припомни, че жителите на Панагюрище чакат строителството на изкуствения воден обект от 30 години, за да имат добро водоснабдяване. „Успешната реализация на този стратегически проект ще е гарант за развитието на региона. Благодаря на правителството и Световната банка, за да реализацията му“, категорична бе тя.
Кметът на община Панагюрище Никола Белишки, където проекта ще подобри водоснабдяването в населените места с 26 000 души население, отбеляза, че водоснабдяването е сериозен проблем за общината. За последните 8 години заради безводието са обвявани няколко бедствени положения. „Ако не беше министър Лиляна Павлова и правителството сигурно още 32 години щяхме да чакаме язовира. Хората не вярваха, че той ще стане, защото досега бяха само лъгани. Ние ще осигурим добри условия за труд и атмосфера“, коментира кметът. В момента Панагюрище се водоснабдява от стар водопровод, дълъг над 42 км. и 5 помпени станции, които често аварират.
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.