Откриха новия Природен център в „Нешо Бончев”

Директорът на СУ “Нешо Бончев, Веска Барова, заедно с Наталия Митева, програмен директор във Фондация „Америка за България” символично прерязаха лентата на новия Природен център „Спиралата на живота“ в училището. Това стана миналия вторник, 17 октомври, в присъствието на гости от местната общност.

Повече от час в приятна атмосфера ученици демонстрираха част от възможностите на Центъра. Гостите видяха как с помощта на кокосово масло и натурални продукти се прави естествен био дезодорант, как се изследва pH във виртуалната лаборатория, а който искаше можеше да измери пулса си.

 

Проектът за изграждането на природния център в училището е реализиран по програмата „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България”. Средствата от страна на донора са 150 000 лева, а останалата част от парите са събрани от училищната общност и местния бизнес чрез благотворителни инициативи и дарения.

В рамките на проекта е изградена благоприятна образователна среда за обучение по природни науки, включваща 4 обновени кабинета, 3 хранилища и помещенията в близост до тях, закупени са модерна техника и лабораторни уреди.

Обновените кабинети „Атом“, „Молекула“, „Клетка“ и „Вселена“ описват мислена спирала на живота. Пространството около кабинетите е превърнато в мини ботаническа градина, мини обсерватория, кътове за методична и екипна работа.

„Кръстници” на Центъра са учителките Мариела Варадинова и Нина Батева. Името “Спирала на живота” е символично и цели да покаже движението на знанията и движението на материята, която следва една йерархична последователност. Това е причината и Природният център да започва от кабинетите по математика, защото математиката е в основата на всички природни науки, подчерта Барова по време на откриването, а подредбата на кабинетите описва мисловно пътя от атома до космоса.

Проектните предложения по програмата „Училища на бъдещето“ бяха 270 и конкуренцията беше изключително тежка, разказа програмният директор във „Америка за България” Наталия Митева. Тя изрази и гордостта си от факта, че Фондацията инвестира 150 000 лева в този проект.

Висока оценка за обучението в СУ „Нешо Бончев“ и проекта даде и Весела Тодорова, старши експерт по природни науки и екология в РУО-Пазарджик. Тя подчерта, че СУ „Нешо Бончев“ е на 20-то място по успех на ДЗИ по биология и изрази надежда, че сега панагюрската гимназия ще премине още по-напред в класацията на българските училища.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.