Бътовските самодейци отнесоха единствената награда от ЕМО „Етъра“

Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ в с. Бъта спечели голямата награда в конкурса на Етнографски музей на открито „Етър“. Това стана при участието на самодейците за представяне на празника „Шарена сол“ през уикенда в комплекса „Етър“, където се проведе мащабно представяне на традиционни храни от цялата страна. Само презентациите бяха 19 на брой, а прецизно жури, съставено от етнографи, специалисти по фолклор, културолози и организатори на културни събития оцениха участниците като презентатори и като майстори на домашно приготвени храни. Те оцениха не само автентичността на празника на читалището в село Бъта, но и както подчертаха „празникът спечели със своята всеобхватност“.

Мария Кършева, библиотекар в читалището също акцентира на факта, че с шарената сол са свързани всички традиционни ритуали в българския бит – от раждането през сватбата, кръщенето, та чак до смъртта.

Съпътстващата награда, тъй като всъщност имаше само един приз, габровци дадоха на майсторите на хлябове от добруджанско.

Много полезна бе деловата част на фестивала на ЕМО „Етър“, в която самодейците от читалища, НПО, неформани групи и пр. участваха в дискусия за формите на съвременно продължение на народните традиции и начините за организиране на мащабни събития.
Бътовските самодейци, както може да се очаква, впечатлиха всички и с кратките музикални фрагменти, професионално изпълнени от музиканти, завършили в Широка Лъка и АМТИИ-Пловдив, с които съпътстваха и наредената трапеза и презентацията.
Богатата програма за самодейците от Бъта бе придружена с посещение и на изложби и празнични събития в Габрово, Севлиево и Троян.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.