Доброволците на приятна разходка до Беломорието

Приятно пътуване до Кавала си организираха активистите от БЧК-Панагюрище преди десетина дни. На старта на новия активен сезон те посетиха основните забележителности на северния гръцки град, толкова близък до българската история. Кавала не бе случайно избран от червенокръстците, предвид възможността за повечето от тях да видят за първи път Беломорието, а и да се порадват на впечатляващи старини, за жалост липсващи в България поради драматично стечение на историческите обстоятелства.

Паралелно с Кавала активистите разгледаха широк кръг български старинни обекти, свързани с Възраждането, в района около Гоце Делчев. Те се порадваха на калената къща в Лещен, на туристическия облик на Ковачевица, на музеите в Гоце Делчев и разбира се на приятната компания. Групата бе водена от координатора на БЧК-Панагюрище Павлина Дундарова и председателя на ОбС на БЧК Нора Кунчева.

Най-приятното за всички бе възможността да общуват помежду си в неформална среда, което на доброволците не им се случва твърде често. Обикновено те са заети с организирането на инициативите по квартали и селища и трудно могат да се съберат заедно, както по време на екскурзията. А П. Дундарова се бе погрижила за доброволците и техните гости така, че разходката да не бъде твърде разточителна във финансово отношение и да наруши небогатите им лични бюджети.

Подарък за сираци и полусираци

Веднага след завръщането си доброволците активираха организацията на тазседмичното си събитие. 45 деца – сираци и полусираци водят от БЧК-Панагюрище на специално посещение в СПА центъра в Старосел. Посещението е замислено като подарък на старта на новата учебна година, макар че в групата има и деца в предучилищна възраст, придружени от родител. От организацията са трогнати от жеста, който прави ръководството на почивната база и конкретно на един от водещите мениджъри Димитър Димитров за щедрата отстъпка за това посещение. През целия ден децата имат възможност да се порадват на прекрасните минерални басейни, да видят зоокъта и другите забавни места в СПА център „Старосел“.

Средствата за това пътуване са осигурени по линия на дарителската кампания „Игри за добрини“. Тази година състезанието по тенис на маса бе спечелено от екипа на „Асарел-Медет“ АД, които дариха спечелените 2000 лева на БЧК-Панагюрище за подпомагане на нуждаещи се от подкрепа деца от общината. Възрастните и младите доброволци заедно решиха как да бъдат ползвани целево дарените средства.

БЧК-Панагюрище изказва сърдечната си благодарност на „Асарел-Медет“ АД за жеста и подчертават, че дарението е част от една постоянна и щедра подкрепа от дружеството на благотворителните дейности на организацията много години наред.

Три деца от Бъта с дарение от БЧК

В навечерието на новата учебна година кметът на село Бъта Георги Александров връчи официално на три деца от селото финансовата помощ, дарена от БЧК-Панагюрище. Тя е в размер на 200 лева, които бяха събрани от дарение на жители на селото по време на местен празник.

Децата са подбрани по решение на местния клуб на Червения кръст и са ученици в Панагюрище.

На 17 септември Александров, както всяка година, почерпи децата от градина „Надежда“ в селото с хубава торта в чест на първия учебен ден.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.