Доц. д-р Р. Филипов стана началник на новата Клиника по гръдна хирургия в болницата

В Панагюрище идва всеки специалист, който иска да става все по-добър професионалист

Отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Уни хоспитал“ прераства в Клиника по гръдна хирургия с началник доц. д-р Румен Асенов Филипов дм. Той е със специалности по обща, гръдна, миниинвазивна и военна хирургия. Завършил е Медицинската академия през 1980 г., специализирал е в Германия, Австрия и Русия.

С него разговаряме по повод визията му за бъдещата дейност на Клиниката, както и по още доста важни теми, свързани с медицината и не само.

Доц. Филипов работи в панагюрската болница по-малко от година, но е с постоянен договор. Казвам това като своеобразен знак, че тук му допада. Така ли е, доц. Филипов:

– Така е и нека допълня, че съм тук със семейството си. Съпругата ми е психолог в Медицинския център, с нас са и двамата ни близнаци. МБАЛ „Уни хоспитал“ е болнично заведение, което привлича вниманието на всеки специалист, който иска да се развива в своята област и да става все по-добър професионалист.

Според доц. Филипов Болницата е обзаведена с възможно най-добрата медицинска техника не само в областта на хирургиите, което е мечта, не крие доцентът, за всеки амбициозен специалист. С тази техника и с цялостния стил на работа на здравното заведение се осигурява на специалистите добиване и разширяване на професионалните умения.

– По-важното е, разбира се, че в Болницата се предоставя високоспециализирана медицинска подкрепа на всички пациенти, включително и с прилагането на принципите на холистичното лечение.

Идвате от отлична болница във Варна. Не ви ли липсва все пак мащабът?

– Ни най-малко, защото продължавам дейността си във ВМА, а тук съм, за да създам нещо ново, каквото е Клиниката, което ми дава възможност за обособяване на Център за специализация по миниинвазивна хирургия. Не мащабът като обем, като бройка или площ е важен. А пространството на професионалните практики. Тук ги имам всеки ден, което е удовлетворяващо, но пак искам да подчертая, че над всичко стои пациентът и удоволствието от изписването на един човек с възстановено здраве или подобрено качество на живот.

Работили сте 2 години в Германия? Направете сравнение със здравната система на двете страни.

– О, темата е дълга и предполага отделен разговор. Засега ще кажа само, че тук е по-различно, но не е по-зле. Напротив, в Германия съм бил свидетел на медицински практики, които не са за пример. Мога да сравня и качеството на сестринската работа.

Какво за сестринския персонал?

– В България медицинските сестри са едни отлични висококвалифицирани и широкоспектърни кадри. Те умеят да изпълняват множество отговорни дейности. В Германия например сестрите не слагат системи, не правят превръзки. Изобщо на моменти съм се чудил какво точно правят. Нека е в кръга на шегата, разбира се.

Какви са амбициите Ви в личен план като ръководител на Клиниката?

– Имам за цел нашата клиника да стане водеща гръдна хирургия в България. Имаме потенциала за това и ще направя необходимото да го реализираме.

Доц. Филипов, тук сте със семейството си. Как ви се вижда градът? Досега сте живели в големи градове тук и в Германия.

– Панагюрище е един отлично функциониращ малък град. Спокоен и сигурен. Тук близнаците могат да играят на улицата, както ние навремето. Това в София или Варна не може да се случи. Всичко е на пешеходно разстояние – магазини, училища. А на когото много му се иска – до Пловдив е едва 80 км, а до София – 100. Какъв може да е проблемът!

В Панагюрище се гордеем с тази болница. Но и знаем, че има проблеми. Така ли е, според Вас?

– Това е една прекрасна болница. С основание регионът се гордее с нея. Болницата тепърва ще повишава авторитета си на отлично болнично заведение с целия си капацитет. Нещо повече, знам, че болницата може да стане истински печеливша, без това да е за сметка на пациента. Но всяко нещо с времето си. Нека не забравяме, че Болницата още не е навършила първите си седем години. Тя реално сега прохожда. И въпреки това, заема достойно място в националното здравеопазване.

Въпросите зададе Веселина Велчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.