Къщички за книги вече има в парка и на Колониите

„… но защо ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги видим да литват в простора –
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от вида на хвърчащите хора“

из „Хвърчащите хора“, Валери Петров

Тези думи не са за хората, които горят книги. Рей Бредбъри е казал, че по-лошо престъпление от това извършва онзи, който не ги чете.
Тези думи са за хората, които четат. И за всички онези, за които невежеството е видима заплаха.

Арт-клуб „Асарел“ има удоволствието да ви представи най-новия си проект, свързан с книгите и четенето – 2 къщички за книги „Четящите хора“, с които ще зарадва жителите и гостите на гр. Панагюрище и с. Панагюрски колонии!
Дизайнът, изработката, изрисуването и изписването на къщичките е изцяло ръчно дело на майстора от гр.Кърджали Богдан Мавродинов и известната негова дъщеря Елица Мавродинова и те бяха поставени в градския парк и до езерото на с. Панагюрски колонии на 16 септември – началото на новата учебна година.

Тази учебна година Арт-клуб „Асарел“ като част от „Асарел-Медет“АД и в качеството си на създател на инициативата „Да бъдем в час за час“, която има за цел да среща децата на гр. Панагюрище със знакови български автори, ще създаде основите за начало на едно ново и „изчистено“ мислене, насочено към книгите – чрез „четящите къщички“.
Идеята на този вид къщички е да се върне интересът към четенето, което технологиите стремглаво и сигурно изместват на заден план. Няма как на този процес да бъде повлияно и ние нямаме намерение да заставаме по донкихотовски срещу това, но с инициативи като тази се надяваме поне малко да се повлияе на мисленето на хората – в посока събуждане на любопитството им, на любознателността, на чувството, че всяко добро не идва даром, а е осъзната същност. И е толкова заразно, колкото е и заразително!
Книгите в къщичките ще отговарят на принципа „За деца“ и „За възрастни“. Първоначалните са дарени от членовете на Арт-клуб „Асарел“, отдел „Комуникации“ и Синдикалните организации на ФНСМ-КНСБ и СМФ“Подкрепа“ в „Асарел-Медет“АД, но оставаме с надеждата, че всеки, който желае, също ще се включи занапред в инициативата и ще оставя в къщичките книги.
Дарете с разум, с добро и с радост! Оставете книга с идеята, че едно малко същество ще открие магията на думите благодарение и на вас. Подкрепете един възрастен в това да разсее тъгата си с четене. Насърчете така нечие съкровено желание да пътешества и открива света. Помогнете на някой самотен да създаде обща тема на разговор и да открие нов приятел.
Оставете книга в къщичките и направете така доброто – пътят ѝ до хората да става все по-лесен, по-желан и по-предпочитан. И не мислете, че книгата ви може и да изчезне – това няма да е вашата диря. Нека вашата да е светла и да е от кладата на собственото ви знание и съзнание! Това е начинът ние самите да ставаме все по-добри. Така наоколо – и в нас – ще става все по-светло. А е и толкова лесно!

Нали?

Текст: Дарина Дечева

Реклама

Един отговор на “Къщички за книги вече има в парка и на Колониите

  1. Това лято оставих в къщичката на Панагюрски колонии над 10, може би 20 нови книги. Беше срамота да гледам покъсаните комунистически книжляци любезно разчистени от нечия прогнила библиотека. В момента нито една от оставените от мен я няма там. Пак си стоят същите грозни, дрипави, безполезни комунистически боклуци. Всичко това прави идеята ви абсолютно безсмислена.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.