30 собственици на Къщи за гости от областта санкционирани

30 броя са къщите за гости, финансирани по селската програма в периода 2007 – 2013 година, от област Пазарджик. От интерес към интензивността на кандидатстване, преброихме и някои проекти, които са в близост до Панагюрище. Повод за проверката ни е обявеният списък със санкционирани собственици на такива къщи в списък от Земеделското министерство в края на миналата седмица.

През този период от община Панагюрище има спечелен и осъществен един единствен проект и той е за „Бобековата къща“. Проектът е осъществен и изплатен, като субсидията по програмата е била почти 55 000 лева. Най-вероятно къщата е била проверена, но собствениците й са в списъка на коректните изпълнители на проект. Факт е, че Къщата работи.

В общините Пещера, Ракитово и Септември (с. Карабунар) проектите също са по един.

Забавно беше да видим, че успешен проект за селски туризъм има дори в с. Бузяковци, както и в с. Вакарел. Посочваме тези два случая предвид това, че и двете селища, особено Бузяковци, са доста по-изостанали във всяко едно отношение от Панагюрище, но там има амбициозни хора. Такъв има и от с. Мухово в област София.

На-много за периода са изградените къщи за гости в община Батак – 13 броя. Всички те са в общинския център, но 5 от тях са санкционирани и ще връщат пари. Тук са най-многобройните санкции в рамките на една община за цялата област.
12 са били проектите в община Велинград, половината от които са в Сърница, преди тя да стане отделна община. Единият проект в Сърница обаче е санкциониран.

Три са успешните проекти в община Хисар, единият от които е в Старосел, но не е на известната Винарна, а е за малък семеен хотел. Логично е и участието на бенефициент от Копривщица, който обаче е санкциониран на 100 %. Всички санкции впрочем са с този процент, което означава, че некоректните бенефициенти ще връщат всичко получено безвъзмездно. .

Три са били проектите в община Стрелча. Двата са на „Митьова къща“. Големият проект за изграждане на обекта е изпълнен и платен коректно. Санкцията е за втория, доста по-малък проект на стойност 46 000 лева и е за допълнителни строителни дейности. Както знаем, Къщата работи отлично и има поток от посетители.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.