Община Панагюрище с нови мерки за насърчаване на семействата да имат повече от едно дете

Предложение на заместник-кмета г-жа Галина Матанова за повишаване размера на помощта, с която се подпомагат родителите при осигуряване на първоначалните нужди на детето и се насърчават семействата да имат повече от едно дете, е поредната стъпка към търсене на още по-значителна подкрепа за повишаване качеството на живот на жителите на община Панагюрище чрез оказване на подкрепа на семейството за създаване на условия, благоприятстващи развитието на децата.

Реклами

Община Панагюрище ежегодно планира и инвестира финансови средства в мерки за насърчаване на раждаемостта. През 2018 година бе увеличен размерът на еднократната помощ за новородените деца, за да бъде подкрепата още по-чувствителна за жителите на общината. Същата подкрепа за първи път през 2018 година бе определена и за осиновяване на деца, без значение на възрастта им, за да бъде политиката на Общината още по-хуманна и насърчаваща отглеждането и възпитанието на децата.

По данни на ЕСГРАОН – Община Панагюрище, броят на населението по постоянен адрес в община Панагюрище през 2017 година е 25 876 души, а през 2019 година е 25 321 души. За периода 2017–2019 година тенденцията е към намаляване на общия брой на населението на общината, следвайки негативната демографска картина в страната. В периода от 2017 година до 2019 година населението по постоянен адрес в община Панагюрище е намаляло с 2.14 % (555 жители). За периода 2018 година – 2020 година в община Панагюрище намалява и броят на родените деца.

От друга страна, основните приоритети в демографското развитие на общината са насочени към стабилизиране и запазване на населението и ограничаване неблагоприятните тенденции в демографските процеси, включително и на миграцията. Подкрепата и задържането на младите хора в родния ни край са значим фактор при формиране на общинските политики.

Реклами

Целите, които си поставя Община Панагюрище с предложения проект на Наредба за условията и реда за отпускане на еднократна финансова помощ от Община Панагюрище за раждане или осиновяване на дете, са: провеждане на по-активна социална политика по отношение подобряване на демографската характеристика в община Панагюрище; насърчаване раждаемостта и пълното осиновяване на деца; стимулиране семействата да останат да живеят и работят в община Панагюрище.

Община Панагюрище предлага еднократната помощ да бъде в размер на 700 лева за първо родено или осиновено дете, 800 лева за второ и трето родено или осиновено дете и 1 500 лева за родени или осиновени близнаци, тризнаци и т.н.

Предложения и становища по проекта могат да бъдат направени на email: obstina@abv.bg или подавани в писмен вид в Център за административно обслужване – град Панагюрище, пл. „20-ти април“ №13, Община Панагюрище, в срок до 11.08.2020 година, включително.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.