Първи зимно изкачване на К2. Атанас Скатов е в групата на алпинистите

16 януари 2021 г. е ден, който ще се помни в алпинизма. Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник.

Снимка: Nirmal Purja

В 17:00 часа местно време, група от 10 шерпи стъпиха на сочения като най-труден за изкачване връх. Цялата група се изчакват 10 м под върха, за да се съберат, след което заедно стъпват на върха, докато пеят непалския национален химн. „Горди сме, че сме били част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и позитивното психическо отношение могат да поставят граници на това, което смятаме, че е възможно“, споделят те на страницата си във фейсбук.

В групата на алпинистите, които се очаква скоро да атакуват върха в първото зимно изкачване на К2, е и българинът Атанас Скатов. С него ви запознахме от нашите страници в интервю през 2020 г.

Снимка: Dr. Atanas Skatov

„Сърдечно ги поздравявам! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон“, споделя Скатов.

Снимка: Dr. Atanas Skatov

Голямата победа обаче бе примесена и с голяма загуба. През същия ден живота си загуби испанският алпинист Серджи Минготе. На път към базовия лагер той като пада в пропаст над 600 м.

За сега българският алпинист продължава подготовката и аклиматизацията си в базови лагер под К2. Условията през зимата са особено сурови и времевите отрязъци с подходящо за атака на върха време са малко.

За актуалната информация, свързана с експедицията на Атанас Скатов, може да следите неговата страница във фейсбук Dr. Atanas Skatov, както и на неговия сайт atanasskatov.com.

Припомняме интервюто, което Атанас Скатов даде специално за ВРЕМЕ през миналата година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.