Мълчалив протест в подкрепа на Районния съд (видео)

Този вторник, 1 юни, десетки жители на общините Панагюрище и Стрелча се събраха пред сградата на панагюрския Районен съд на мълчалив протест. Причината е предвиденото закриване на местната структура.

Както се разбра преди това, намерението на Висшия съдебен съвет е да трансформира институцията в териториално поделение на пазарджишкия Районен съд. Но според жителите на двете общини няма никакво основание за това решение, тъй като Панагюрище е развита община, без демографска криза.

Дни преди това в социалните мрежи бе разпространен апел в подкрепа на панагюрския съд, а също така течеше и подписка – пред сградата на съда и в онлайн пространството.

Пред сградата на съда се присъстваха и много местни юристи.

„Това е съд с традиции, съд, който се е наложил в различни времена и власти и е вършил работата си по надлежния начин. Закриването на такава институция, с мотиви, които разкриват най-малкото не достатъчна обосновка, е несериозно при положение, че се закриват институции, но и се влошава достъпа на граждани до правосъдие, тъй като по този начин, със закриването на Районния съд, основната правораздавателна дейност ще бъде изтеглена в Пазарджик“, посочи адвокат Георги Манев.


От доводите за трансформацията на Районен съд Панагюрище в Териториално отделение на Районен съд Пазарджик става ясно, че по този начин ще бъдат спестени средства. „Не би следвало спестяването на средства да е за сметка на достъпа до правосъдие на гражданите“, заяви още адвокат Манев.


„Закриването на панагюрския съд ще рефлектира върху повечето панагюрци“, заяви адвокат Петър Мулешков, като посочи, че услуги като получаване на Свидетелство за съдимост, проверка на тежест върху имот обект на покупко-продажба и др. ще са услуги, които гражданите на двете общини ще загубят.

„До преди няколко месеца имахме Районна прокуратура и изведнъж без никакво предупреждение осъмнахме с табелка, че няма вече Районна прокуратура в Панагюрище. Очертава се същото да стане и със съда“, подчерта адвокат Мулешков.

Панагюрският районен съд е създаден през 1881 г. и в годината на своята 140-годишнина, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на 15.06.2021г., е на път да се превърне в Териториално отделение на Пазарджишки районен съд.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.