„Кимкооп“ напусна Панагюрище и инвестира 7 млн. лв. в ТИЗ

„Кимкооп“ напусна Панагюрище и стана най-големият инвеститор в Пловдив. Допреди година дружеството имаше производствена база в нашия град и произвеждаше инфрачервена оптика. При напускането на фирмата от малката производствена сграда (до стария цех на „Астроида“) работниците бяха поканени да започнат работа в Пловдив и част от тях, основно мъже, се съгласиха. Налага им се да пътуват всеки ден с организиран и безплатен транспорт, но вероятно работата и заплащането ги задоволява.

„Кимкооп“ работи в Панагюрище поне 15 години, по спомени на „Време“, и поддържаше само делови контакти с идентични фирми. За обществеността собствениците бяха по-скоро непознати, не и за колегите им оптици. Сега се оказва, че фирмата е мощна и иновативна и неслучайно е потърсила по-високи мащаби за развитие, както и по-подходяща материална база. Такава са намерили в „Тракия икономическа зона“, която се развива изключително динамично под ръководството на изпълнителния директор Пламен Панчев.

Кoмпaния „Kимĸooп“ oтĸpи зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa oптичнa тexниĸa в икономическата зона в Пловдив, като териториално е позиционирана в с. Царацово на площ около 2500 кв. метра. Инвecтициятa е над 7 млн. лв., на първо време са открити около 50 работни места, а собствениците обявяват, че в следващите години работниците и служителите ще надхвърлят 120 човека, ще се разшири и територията на фирмата.  

Един от ключовите инвеститори е младият супер успешен  ИТ специалист Cвeтoзap Гeopгиeв, cъздaтeл в съдружие с още трима младежи нa ИT ĸoмпaнията „Теlеrіk“ и академия „Теlеrіk“.

 „Kимĸooп Xoлдинг“ има над 30 години опит в пазара на оптични продукти, пишат от дружеството. Koмпaниятa e изцялo eĸcпopтнo opиeнтиpaнa ĸъм cвeтoвнитe пaзapи ĸaтo ocнoвни cpeд тяx ca Фpaнция, Beлиĸoбpитaния, CAЩ, Изpaeл, Гepмaния и Итaлия. Упpaвитeли нa xoлдинг „Кимкооп груп“ са инж. Гeopги Гeopгиeв-баща и инж. Калин Георгиев, другият син в семейството. В Пловдив компанията ще произвежда висок клас специализирани оптични компоненти за индустрии като кино, медицина, автомобилна, авиационна и космическа, отбрана и сигурност. Любопитното е, че оптичният производител има стари контакти с „Оптикоелектрон“ и по-нови с „Оптикс“.

Младият Светозар Георгиев е един от инвеститорите в крупната нова производствена база. И няма какво да се чудим откъде има достатъчно средства. Нашега ще вметнем, че едва ли са от офшорна сметка. Той е един от създателите, заедно с  Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, на „Теlеrіk“ и Академия „Теlеrіk“. 12 години по-късно компанията е закупена от американския Progress Software за впечатляващите 262,5 млн. долара, четем в „Капитал“. Най-хубавото е, че Progress Software продължава да развива дейността на „Телерик“ в България, допълва изданието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.