„Дни на духовността, посветени на будителството” в Панагюрище

За осма поредна година Община Панагюрище организира „Дни на духовността, посветени на будителството”. Началото, поставено в Деня на народните будители – 1 ноември – започна с инициативата „С почит към будителите“. Сборни групи от училища, детски градини, читалища и културни организации положиха венци и цветя на всички паметници в община Панагюрище.

На втори ноември, като част от „Дни на духовността, посветени на будителството”, във всички училища на територията на общината се проведе урок по родолюбие, в който се излъчи филмът-рецитал на актьора Георги Радомиров„Чада на Балкана”.

Актьорът Георги Радомиров е роден през 1932 година. Правнук е на Орчо войвода – един от най-безстрашните герои от Априлската епопея от 1876 година.

Наричан още от панагюрци „Вечният Бенковски“ или „Нашият Бенковски“. Този запомнящ се героичен образ той пресъздава в редицата театрализирани спектакли на открита сцена в Панагюрище, свързани с Априлското въстание и други годишнини.

Неговият дългогодишен и успешен актьорски път започва в Сливенския народен театър. Георги Радомиров сътворява десетки роли на театралните сцени в Стара Загора, Пловдив и Русе. Дълги години Георги Радомиров е член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България. За своята многостранна творческа дейност, професионализъм и всеотдайност, той е отличен с престижни награди: орден „Кирил и Методий“, златна значка от Съюза на артистите и други.

В Панагюрище създава и участва в множество творчески проекти, сред които: „Студия за художествено слово и театър“ при читалище „Виделина“, филмите „Градът на бунта“ и „Щастлив съм, умирам спокоен“, които са излъчени по БНТ. По негова инициатива е създаден и филма „Човек с главна буква“. Като ръководител той печели златен медал за режисура на VII Републикански фестивал на художествената самодейност.

Последният филм-рецитал на Георги Радомиров – „Чада на балкана“  е посветен на 145-та годишнина от Априлската епопея и Деня на народните будители. Автентичните художествени текстове на Иван Вазов и Захари Стоянов, изпълнени от панагюрския актьор с вдъхновение, професионален артистизъм и творчески плам докосват сърцата на зрителите с онази неповторима и невероятна магия, наречена театър.

Удостоеният през 2013 година с приза за цялостно творчество на Панагюрище Георги Радомиров носи безкрайната любов към родния град в себе си, посвещавайки живота си на каузата да пресъздава славната българска история и да пали родолюбивия пламък в сърцата на поколения панагюрци.

Филмът на Георги Радомиров – „Чада на балкана“, може да гледате тук:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.