В музея представиха книгата „Незабвенни святители“

На 5 ноември, събота, в Исторически музей – Панагюрище беше представена книгата „Незабвенни святители“, част втора от трилогията. Нейни съставители са Панчо Шопов – внук и адв. Васил Василев. Двамата успяват да систематизират трудовете на Панчо Шопов, както и събраните от него такива на други бележити панагюрци.

Сред официалните гости на представянето бяха Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище; Галина Матанова, заместник-кмет; адв. Васил Василев; проф. Марин Игнатов, правнук на Марин Дринов; гости от гр. София и гости и жители на Панагюрище.

Събитието беше водено от доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей – Панагюрище. Той приветства всички присъстващи в залата, като сподели за сериозните успехи, които постига Панчо Шопов в своите изследвания на Панагюрския край. Разказа, че идеята за събирането и издаването на неговото наследството принадлежи именно на неговия внук. Също така доц. Шопов спомена, че изследванията на „дядо Панчо“ са източник и отправна точка за нови търсения от изследователите.

Част втора от трилогията подробно беше представена от адвокат Васил Василев. А проф. Марин Игнатов изтъкна интересни сведения за духовната връзка между Дриновия род и рода на Шопови.

След края на представянето, присъстващите имаха възможност да задават въпроси и да споделят свои мисли и чувства свързани с темите от „Незабвенни святители“ систематизират трудовете на Панчо Шопов, както и събраните от него трудове на други бележити панагюрци.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.