Тервел Пулев: Историята се повтаря и е добре да се знае

На 22 април, в село Баня за поредна година бе представена историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“. С нея жителите на селото по своеобразен начин отдават почитта си към героите и събитията случили се през пролетта на 1876 г. Сред участниците тази година бе и боксьорът Тервел Пулев.

Здравейте, г-н Пулев! Тази година участвахте в историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ в село Баня, която Кметство село Баня, Регионален клуб „Традиция“ – с. Баня и местното читалище всяка година организират. Какво е усещането да се потопите в пресъздаването на събитията, очертали днешния облик на България?
– Усещането да се потопя в тези исторически събития за мен е много специално.
От една страна се докосвам донякъде в атмосферата и духа на нашите предци, дали ни тласък напред към независимостта и очертаване на българската държава на Балканите след многовековно османско иго. Това са неща, които ни карат да се замислим що за хора са били да се опълчат на тази империя и как са намерили смелост средства и сили за тази саможертва.
От друга чрез възстановките виждаме бита, в който са живели хората и как въпреки всички пречки са успели да запалят клечката на бурета с барут. Например как с едни цървули се върви по планинските камъни, в калта на мократа земя, примитивността на облеклото, оръжията и др.

Това не е Ваше първо участие в историческата възстановката тук, нали?
– Да, за мен това е поредна възстановка, както в с. Баня, така и на други места.

Родът Ви е с бански корени, вероятно това е една от причините да чувствате така близък този край.
– Абсолютно , това, че имаме някаква далечна връзка с този район натежа да започна да идвам почти всяка година.

Успехите на боксовия ринг изискват проявата на силен характер, физическа подготовка, целеустременост, а и любов към родината, която представяте с името си по света. Всички тези качества вероятно Ви помагат по-дълбоко да разберете подвига и саможертвата на дедите ни и с отговорност да пресъздадете образа им в съвремието ни, чрез „Заклятието на Оборищенци“. Какво бихте казали на всички млади хора, които гледат възстановки като тази в Баня?
– Бих поканил и други хора да участват активно във възстановки. Защото по този начин, чрез личен пример, учим децата да четат и да знаят история.
Също, защото е хубаво ние самите да се потопим в онези героични времена на саможертва от нашите деди. Изключително емоционално е всичко, което се случва на тези възстановки.
А и историята не е за да насаждаме омраза срещу правоприемника на Османската империя или друг субект или за да си повдигаме изкуствено самочувствието, ами за да научим историята, да се замислим над нея. Да знаем какво са искали да постигнат предците ни, защо са го искали и какво са постигнали. Така си отговаряме на повечето въпроси в наши дни, защото историята се повтаря и е добре да се знае!

Можете ли да споделите нещо за следващата си среща на боксовия ринг?
– За сега нямам идея кога ще е следващият ми мач, възстановявам се от контузия получена в предния мач.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?
– Пожелавам на Вашите читатели здраве и любов! Клише, но за мен най важните неща – без здраве не можем да правим абсолютно нищо, а любовта е в нас и във всичко в живота ни!

Въпросите зададе
Николай Радулов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.