„Джумал и Въртяжка“ в Широка Лъка преди Фестивала в Попинци

В Попинци очакват над 20 кукерски групи от страната

Донка Шопова

Съставът за автентичен фолклор към читалище „Искра-1872“, с. Попинци представи обичая „Джумал и Въртяжка“ на ежегодния празник „Песпонеделник“ в Широка лъка. На 1 март, в Деня на самодееца попинските изпълнители празнуваха в родопското село заедно с няколко групи от община Карлово – с. Васил Левски, с. Климент, кв. Сушица, групи от Симитли, Стралджа и разбира се Широколъшките песяци. Това бе едно страхотно преживяване и зареждане с много емоция и стимул за подготовката на състава за предстоящия XIV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри на 28 март в Попинци.

Вече е известна програмата за фестивала. На 27 март, петък, от 19:00 ч., организационният съвет към читалището е подготвил фолклорна програма с участието на Ансамбъл „Пазарджик“ и танцьорите от ФТС „Тангра“. На следващия ден, 28 март от 10:00 ч. започва дефилето на групите до центъра на селото. 10:30 ч.е официалното откриване на форума от кмета на общината Никола Белишки, който е и патрон на фестивала.

Съставът за автентичен фолклор към читалище „Искра-1872“ първи ще представят на гостите обичая „Джумал и Въртяжка“ извън конкурсната програма. След тях започва представянето на гостуващите кукерски групи, които ще пресъздадат множество обичаи и обреди за плодородие и изгонване на злото. До момента записаните групи за участие са над 10, а организаторите очакват още толкова, тъй като срокът за подаване на заявки е до 18 март. От 16:00 ч. е предвидено награждаването на отличените състави и закриване на фестивала с народно веселие на площада.

И тази година председател на журито ще бъде проф. д. н. Албена Георгиева от Института по етнология и фолклористика към БАН.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.