Мистерията на Пума Пунку

Пума Пунку е една от археологическите находки, които съвременната наука не успява да обясни. Въпроси като „Кой я е построил?“, „Как са обработени каменните блокове?“ и „Защо е съградена?“ нямат ясен отговор …

Пума Пунку в превод означава Вратата на пумата. Представлява монументален комплекс, намиращ се на 72 км западно от Ла Паз, Боливия, на територията на високото 3660 м над морското ниво пустинно плато в Андите.

puma-punku-ruinsПума Пунку представлява постижение, което изглежда недостижимо за местното население – индианците Аймара живели в миналото на тази територия. Грандиозни по своему, руините на Пума Пунку близо до Тиахуанако са известни като най-старите каменни структури в Южна Америка. Онова, което прави комплексът Пума Пунку най-интересен, е това как всъщност той е бил построен?!

Каменните руини на Пума Пунку са един от четирите обекта в древния град Тиахуанако, наред с пирамидата Акапана, платформата Каласасая и Подземния храм.

puma-punku-ruins3Каменните останки са така разхвърляни, сякаш накакъв гигантски катаклизъм е унищожил цялата област. Археолозите не могат да дадат точен отговор за това как точно е изглеждал комплексът в оригиналния си вид и какво е било неговото предназначение.

Водещи учени предполагат, че мястото е построено преди около 2 000 години. През 1945 г. археологът Артър Поснански предполага, че Пума Пунку всъщност е много по-стар. Чрез задълбочено изследване на структурата на комплекса и съпоставянето му с някои астрономически обекти от звездната карта, той датира руините на 15 000 г. пр. Хр. Поснански е изследовател, който е работил на руините десетилетия наред, в следствие, на което е достигнал до заключението описано по-горе, опирайки се на археоастрономията на конкретното място.

Самите камъни обаче не могат да бъдат датирани. Пума Пунку може да бъде дори на стотици хиляди години.
Неподчиняващи се на логиката, каменните структури удивляват и объркват археолозите днес. Необяснимо е как са били създадени отделните камъни, използвайки съществуващите тогава техники за рязане. Руините в Пума Пунку са направени от гранит и диорит. Изключително интересно е, че единственият минерал, който е по-твърд от тях е диамантът. Ако хората, които са построили това място са направили сами камъните, то те трябва да са използвали диамантени инструменти.

puma-punku-ruins2Друг интересен факт за каменните структури е тяхното тегло. Споменава се, че теглото на един камък надхвърля 800 тона, при положение, че най-близката каменоломна е на около 100 км разстояние. Дори с днешните модерни технологии и оборудване се счита, че преместването на тази камъни би било трудно, ако не и невъзможно.

Някои съвременни учени придържащи се към официалните теории твърдят, че андезитните (вид гранит) блокове са били оформени на ръка с примитивни инструменти. Други учени сочат прецизната каменоделска изработка като доказателство за използването на изключително напреднала технология. Ако един съвременен специалист се вгледа отблизо в повърхността на каменните блокове, ще реши, че те са оформяни с лазерни и диамантени инструменти. Точността на изработката е изключителна. Никъде на друго място на планетата не е откривано нещо подобно до сега.

puma-punku-H-bloksТака наречените Н-блокове (каменни блокове имащи формата на буквата Н) са така направени, сякаш са изваяни в производствен процес – всички са еднакви. Невероятно прецизни са и имат сглобки един към друг, подобно на пъзел.

Друга мистерия е това как тези големи каменни блокове са доставени на мястото от кариера намираща се на над 100 км разстояние.

Според поддръжниците на някои нови теории, за да построят тези сложни и съвършени каменни структури, хората от онова време е трябвало да са били много напреднали с познанията си по математика и астрономия. За да бъде направено място като Пума Пунку трябва да е имало задълбочено планиране и писмени документи, но нищо подобно не е открито на мястото и до днес (също както при построяването на Големите пирамиди в Египет).

legos-engineering-punkuАнализът на обработката на каменните блокове изграждащи Пума Пунку, направен от съвременни специалисти, също заслужава да бъде споменат. Камъните са не просто отрязани, а разрезите са извършени с изключителна прецизност. Те са идеално прави, а правите ъгли оформени от отделните перпендикулярни повърхнини са изключително точни, като на някои места ръбовете са все още толкова остри, че човек лесно може да се пореже. Дупките пробити в камъните са перфектни и с еднаква дълбочина. Фактите поставят повече въпроси ,отколкото да дават отговори.

Всички каменни блокове са били изрязани, така че да бъдат съединени и да си паснат заедно, като гигантски пъзел. За разлика от обикновените старинни обекти, тук не е бил използван хоросан. Има единствено големи и прецизно нарязани камъни, които сглобени заедно биха съставили структура висока четири нива.

С всички тези сложности идва и логичния въпрос: кой е направил тези руини, щом свидетелствата водят до извода, че древните не са имали средствата да ги създадат и построят? Нещо, на което теоретиците, изследващи най-древната история на човека, обръщат внимание е религията на хората, живели в Тиахуанако. Тя се основава на култ към небето и гръмотевичния бог Виракоча. Божеството е било изобразявано с жезли в двете си ръце и ореол от светлина, около главата си. Ореола предполага препратка към слънчев бог, представен на барелеф в горната част на Слънчевата врата в Тиахуанако.

Puma-punku-[2009]-(14)Както и за други митологични богове учените често са спорили, че тези божества са били всъщност извънземни, които са се застъпвали за древните човешки цивилизации, показвайки им как да построят подобни структури или може би дори са имали пряка роля в самото им създаване.

Според легенда, светът е бил сътворен от гръмотевичния бог Виракоча близо до езерото Титикака. След големия потоп и оттеглянето на водите бог Виракоча слязъл на Земята и вдъхнал живот на растения, животни и хора. Той построил град Тиахуанако и определил четири световни владетеля, един от които бил Манко Капак – властелин на света на Голямата мечка, т.н.

Какво или кой е построил тези величествени каменни конструкции остава загадка и може само да разпалва въображението на изследователите. Все повече съвременни теоретици поддържат идеята, че Пума Пунку има силна извънземна връзка и, че някога в миналото извънземни са имали близки взаимодействия с хората на Земята.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.