Днес започва XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в Попинци

Днес, петък и утре, събота, над 10 групи от 7 общини ще вземат участие в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в Попинци. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Панагюрище. В него ще вземат участие кукерски и сурвакарски групи от Раковски, гр. Баня, с. Калугерово, с. Горни Домлян, с. Горна Василица, с. Виноградец, с. Долна Секирна, с. Церово, както и кукерски групи от община Панагюрище, Оборище, Бъта и Попинци.

Председател на журито, което ще оценява участниците ще бъде проф. д.ф.н. Албена Георгиева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, а негови членове ще са Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище.

Днес от 19:00 часа на сцената на читалището в с. Попинци Представителен танцов състав „Чудесия“ при Младежки дом – Пазарджик, с ръководител Таня Димитрова и Женска певческа група към читалище „Искра-1872“ – с. Попинци, с ръководител Иван Чардаков ще изпълнят фолклорна програма.

На 17-ти март, събота, в 10:30 часа, на площада в селото, кметът на общината Никола Белишки ще открие официално фестивала, след което танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“, с ръководител Мария  Терзийска ще пресъздадат обичая „Въртяжка и Джумал“. В 11:00 часа ще започне дефилето на кукерските групи пред журито.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.