Около 2500 човека посетиха Музея по празниците

Около 2500 души са посетили Историческия ни музей през четирите почивни дни по Великденските празници. Сред тях освен българи, пропътували разстоянието до Панагюрище от различни точки на страната ни, има и голям брой чужденци. Основен интерес за гостите е представлявал оригиналът на Панагюрското златно съкровище, който пристигна броени дни преди празниците. Разбира се, прелюбопитни за посетителите на Музея са били и експозициите свързани с Априлското въстание, както и античните колекции.

Горепосочената цифра говори достатъчно красноречиво за факта, че Музеят ни, а също и Панагюрище вече стоят категорично на картата на туристическите маршрути в България.

Други факти обаче са леко притеснителни. Състоянието на някои от историческите ни къщи-светини започва да поражда някои питания и учудвания от страна на посетителите. Особено фрапиращ и очебиен е случаят с фасадата на Лековата къща – всички стенописи на това „малко бижу“ са на петна. А само преди 4 години, през 2014 г., бяха извършени раставрационни и консервационни дейности. В случая причината вероятно е ползването на некачествени бои, които са избелели от слънчевата светлина.

Фрагмент от стенописите на Лековата къща. Светлите петна са от избелялата то слънцето боя

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.