Манол Панчовски със самостоятелна изложба в Дупница (видео)

Панагюрският майстор на четката Манол Панчовски откри своя самостоятелна изложба в Дупница. Събитието се състоя тази сряда, 13 март, а негов епицентър бе Изложбена зала „Околийска къща“.

Жената изобразява красотата. Издигам я на пиедестал. Няма грозна женска фигура. Дори не мога да посмея да деформирам женското тяло“, сподели пред гостите на изложбата Манол Панчовски. Той изтъкна още, че не умее да рисува по поръчка. „Забележете, че не представям пейзаж и натюрморт. Когато нещо не ми е приятно, няма как да го създам. В абстрактните картини идеята винаги е всеки сам за себе си да открие нещо отвъд реалното“, коментира още художникът.

Изложбата е осъществена по покана на кураторът на изложбената зала Катя Йоцова. Пред дупнишката публика Манол Панчовски бе представен от изкуствоведът Цветанка Христова, която умело вникна в смисловите линии и енигматична символика в живописните творби.

Изложбата е съставена от общо 60 творби подредени в уютното пространство на старинната къща, в която се помещава изложбената зала.

Манол Панчовски бе представен на присъстващите от доц. д-р Атанас Шопов. „Манол Панчовски е изключително интересен художник. Бих казал, че той като човек е много скромен. Това няма значение, защото изкуството му говори само. В тези 61 картини човек може да види неговото развитие в годините. На основната стена в залата първите две картини изглеждат така, сякаш са рисувани от двама различни автори. Надяваме се това да не е последната изява в Дупница“.

По време на откриването на изложбата на Манол Панчовски бе връчен и поздравителен адрес от кмета на община Дупница Методи Чимев.

Манол Панчовски бе придружен от колегите си от Исторически музей – директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов, главният уредник Ирина Ботева и археологът Васил Кацаров

На откриването на изложбата присъстваха музиканти, общественици и художници. Приятна атмосфера създаде и Стоил Джонев със свои изпълнения на пианото. Експозицията ще остане подредена там до 5 април.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.