Клуб на Съюза на запасните офицери и сержанти в Бъта

Втори клуб извън Панагюрище учреди общинският Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Информацията към „Време“ подаде лично председателят на общинската организация Стоян Цацов тази седмица. След клуб в село Баня Съюзът вече има клуб и в с. Бъта, сформиран на 17 този месец. Шестима са членовете от селото и панагюрските представители са им разяснили правата и задълженията по устав, както и събитията, в които се включват или организират членовете на Съюза.

За председател на клуба в Бъта е избран Георги Спасов, майор от запаса. В Баня председател е Игнат Игнатов, лейтенант от запаса.
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва е родолюбива, надпартийна съсловна организация, която е учредена на национално ниво от повече от 25 години и всяка година провежда Национален събор, висшия форум на организацията. През 2020 г. домакин ще бъде гр. Ямбол. Според Стоян Цацов най-важното за съюза на този етап е да консолидира съсловните идентични организации, които функционират в страната, с което ще се повиши категорично капацитета и влиянието му в национален мащаб. Основното, което събира членовете на организацията е родолюбието и желанието да се помага в защитата и просперитета на родината.

Реклами

Съюзът има всъщност ярка и стара история. Първият опит за създаване на сдружение на запасните офицери прави майор о.з. Димитър Попов през 1903 год. Първият конгрес е проведен на 18.V.1909 год. На втория конгрес през 1991 год. е обявено, че Съюзът се явява наследник на закритите „Съюз на запасните офицери“ и „Съюз на запасните подофицери“ . На шестия конгрес на Съюза през 2005 год. е приет нов Устав, съобразен с членството на Р. България в НАТО и е гласувано настоящото име на Съюза.

В момента централата на организацията е в София и се председателства от ген. о.з. Златан Стойков. Областната структура е ръководена от майор о.з. Костадин Златев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.