И отново за джудото и славната му история в общината

Публикуваме третия материал на треньора по джудо от близкото минало Иван Шопов и неговия задочен спор за детайли от историята на спорта в общината. Поместваме текста с леки съкращения, съгласувани с автора.
Каним всеки, който има съгласие или несъгласие с написаното да напише своята версия и своите спомени и убеждения. Няма нищо лошо да се спори, особено когато това е чрез официална медия.

На 5 юни 1999 г. в София се проведе републиканският отборен шампионат по джудо за момчета. 19 години след 1980 г. отборът на Панагюрище отново завоюва отборната шампионска титла. В залата на Военната академия в оспорвани схватки нашият отбор, воден от Недялко Шопов – треньор, и Иван Шопов – старши треньор постигна пет победи и се изкачи на най-високото място на стълбичката за награждаване.

Архивна снимка с момчетата, с които започнахме през 1979-1980 г. в Бъта

Преди това отборът имаше няколко важни победи. На 21 и 22 февруари се проведе Републиканското първенство за момчета и момичета и юноши младша възраст. При момчетата Костадин Топалов се класира на първо място. При девойките Стоянка Сиводошева (кат. до 44 кг) и Кристина Коева (кат до 48 кг) взеха бронзови медали. При юношите в кат. до 63 кг Недялко Шопов стана втори, а Красимир Караколев – трети в кат. до 38 кг.

На 6 март 1980 г. на Републиканския шампионат по джудо за момчета и юноши младша възраст Костадин Топалов в кат. до 42 кг завоюва шампионската титла. Христо Юруков в кат. до 28 кг стана сребърен медалист. В кат. до 38 кг на финала излязоха един срещу друг двама състезатели от нашия отбор – Денис Спасов и Ганчо Д. Петришки и станаха съответно златни и сребърни медалисти. Емил Костов в кат до 46 кг взе бронзов медал. Бронз взе и Радостин Панчовски в кат. до 65 кг, юноши.

На 15-16 май в зала „Локомотив“ в столицата на Републиканския личен шампионат за момчета, момичета и юноши и девойки младша възраст нашите състезатели спечелиха 4 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала.

При момичетата Пенка Василева и Дима Варадинова заеха вторите места в категориите си при момичетата. При девойките Стоянка Сиводошева за трето място, Кристина Коева в кат. до 44 кг и Мария Ванева в кат. до 55 кг грабнаха златните медали.

При момчетата до 28 кг Илиян Димитров спечели златен медал, Христо Юруков – сребърен медал, Илиян Свинаров и Захари Добрев – бронзови медали. Момчетата бяха наградени от майстора на спорта Николай Гушмаков, двукратен европейски шампион.

Отляво надясно, седнали: Костадин Топалов – капитан, Луко Якимов, Христо Юруков, Ганчо Петришки, Александър Манев, Георги Пенчев. Прави: Емил Войнишки, Антон Минов, Илиян Свинаров, Илия Димитров, Кръстьо Вълчев, Слави Стоилов. Зад тях: Недялко Шопов – треньор, Иван Шопов – старши треньор.
Реклами

Трети места в категорията си заеха Александър Манев и Антон Минов. В кат. до 45 кг шампионската титла завоюва Костадин Топалов. Първата среща на Топалов срещу състезател от Панагюрище завърши с 1:2 точки, тъй като треньорът Иван Нетов бе пуснал 5-6 години по-възрастен състезател. Момчето бе декласирано, а треньорът – наказан с последно предупреждение и парична санкция. В другите срещи Коцето направи серия победи и се изкачи на първото място. След състезанието казах на Нетов да не превръща треньорската професия в самоцел и да не хвърля кал върху панагюрската школа, която му е помогнала да израсне като състезател от световна величина.

И така при участието си в републиканският отборен шампионат по джудо за момчета на 5 юни 1999 г. в София, нашият отбор бе в състав: Костадин Топалов – капитан, Христо Юруков, Георги Пенчев, Илиан Свинаров, Илиан Димитров, Денис Спасов, всичките от ОУ „В. Левски“, с. Бъта, Емил Войнишки от ДДЛРГ „П. Бобеков“, Александър Манев от гр. Стрелча, Луко Якимов, Ганчо Димитров Петришки и Антон Минов от СУ „Н. Бончев“.

За успеха имат принос Слави Стоилов, Кръстьо Вълчев. Голяма заслуга за титлата имаше Недялко Шопов, който тренираше, помагаше и беше приятел с всички. Момчетата му имаха пълно доверие. За отбелязване е, че бащите на трима от тях бяха изявени състезатели в предишните години – Илия Якимов, Николай Манев, Гошо Минков (шампион с отбора през 1980 г.)

Държа да уточня, че за разлика от 1980 г., когато 6 отбора спореха за титлата, сега БФ „Джудо“ даваше право на всеки отбор да се бори за нея.

Използвам случая да отговоря на Александър Фръгов по повод неговия отговор във Фейсбук по повод информацията, която публикувах във вестниците „Време“ и „Оборище“.

Сашо, благодаря за поздрава, който ми отправяш. Но в материала ми не е споменато твоето име и нищо не те касае пряко. Мисля, че някой ти диктува. Дали не мога да се досетя кой е той! Това първо.
Второ. В началото ти казваш, че ме уважаваш като твой първи треньор, а после ме питаш кой е първият ти треньор – Шопов или Гушмаков. Странно е!
Трето. Прав си за името на момчето, което се състезава в кат. до 34 кг. Не е Иван Георгиев наистина, макар че баща му се казва Георги.
Четвърто. Продължавам да твърдя, че първите 1-2 години Мария Оряшкова е тренирана от Иван Беломачев, а ти все още тренираше в нашия клуб.
Пето. Споменаваш името на Коцето Топалов от школата в Бъта, за което ти благодаря. Преди няколко години той регистрира клуб и сформира група деца, занимаващи се със самбо и джудо в селото. Така школата и традицията се продължават. А в София той започна на гола поляна, а сега негови състезатели влизат в тройката на личните и отборни първенства, въпреки че му се налага да плаща наеми за зала, квартира и пр.
В същото време в СК „Джудо“ в Панагюрище се получават пари от общината, от „Асарел-Медет, както ми казват колеги от други спортове.
Сашо, това е от мен по повод твоите думи. Оттук насетне няма да коментирам нищо, което пишеш в социалните мрежи. Ако искаш, излез с името си официално в печатните медии, ако искаш ще говорим лично.
Бъди здрав!

Иван Шопов,
заслужил треньор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.