Ефектен финал на срещата Караджов – Стайков в Общинското първенство по шахмат

Тази вечер, 13 октомври, се игра предпоследната партия от втори кръг на Общинското първенство по шахмат в Панагюрище. В нея опоненти бяха Петьо Караджов с белите и Стайко Стайков с черните фигури.

Караджов успя да надделее над Стайков въпреки, че вторият ползва защита Филидор. Защита Филидор е част от резервния репертоар на много майстори на шаха, но изисква голямо внимание на дъската. Тази партия е пример, как миг невнимание в резултат на бързата игра от Стайков, позволи на Караджов да спечели ефектно.

Дебютът е кръстен на френския шахматист от 18 век Франсоа-Андре Даникан Филидор. Преди време, Филидор дори се е смятал за най-силният шахматист в света. В много книги за шах се споменава, че той е обръщал голямо внимание на пешките.

„Пешките са душата на шаха, само те създават атака и защита, победата или поражението зависят изцяло от тяхното добро или лошо разположение“ – Франсоа-Андре Даникан Филидор.

Следете на сайта ни текущите резултати от развоя на Общинското първенство по шахмат. Не пропускайте в петък и печатното тяло на вестник „Време“, където ще е обобщено случилото се до момента в спортната надпревара.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.