Петър Ганев, ИПИ: Няма как да скочиш, ако не инвестираш

В тазседмичния бюлетин на Института за пазарна икономика, който „Време“ следи ритмично, експертът Петър Ганев дава предложенията на Института за държавния бюджет за настоящата година. Предложението идва за първи път преди да е готов официалният бюджет, тоест не е алтернативен, а оригинален. В него четем много интересни неща, които до голяма степен съвпадат с акцентите на правителството, но и дават доста конкретни идеи.

Една от идеите, споделени от Петър Ганев, е възможността фирмите да не плащат данък печалба, ако тя се инвестира. Поводът е сривът на инвестициите, наблюдаван в последните няколко години, вариращи около 20%. С подобен ход биха могли да се увеличат вътрешните инвестиции, които са не по-малко важни от тези на външни дружества и организации.

„Няма как да скочиш, ако не инвестираш“, казва образно икономистът. Дава за пример случая с Естония, която за 10 години „е извървявала пътя от 55 до почти 80% доходност“ на фирми и лица. Дава и обратен пример, с Хърватия, която е била „в подножието на 60 % и десет години по-късно пак е там някъде“.

За първи път, според нас, в икономически анализ ясно се чете, че данъците на физическите лица в България всъщност никак не са малки и трябва да се укротят. Предложението е за намаляването им с 10 %. Тези пари могат да останат у хората, с което пък ще се стимулира потреблението. Нека припомним, че данък печалба е само 10 %, но всички данъци, налози и осигурителни вноски, които всеки работещ прави в повечето случаи са над 45 % от брутното възнаграждение. Според П. Ганев с този ход всъщност ще се увеличи приходът в държавната хазна, защото хора и фирми няма толкова упорито да мислят как да спестят от данъците.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.