Л. Богданов: Отново сме във фаза на растеж

Кризата свърши, отново сме във фаза на растеж. Така категорично звучи изводът на популярния икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в последното изследване на икономиката на страната.

Според Богданов няма шок или криза като икономически последствия от пандемията: „Стопанската активност преодоля срива за пет тримесечия, докато след 2008 г. на българската икономика й бяха нужни повече от пет години, за да се върне на предкризисните нива. Това „влачене по дъното“ имаше и тежка цена на загубени над 400 хил. работни места“.

Реклами

Според Богданов проблемите сега могат да се преодолеят с повече частни инвестиции – външни и вътрешни, частни и държавни. Те ще повишат производителността. Числата говорят, че стопанската активност през четвъртото тримесечие на 2021 г. е без съмнение над нивата от предкризисната година. А по предварителна оценка растежът за годината ще се окаже около 4%.

Индустрията и износът регистрират исторически рекорди през декември 2021 г. Износът на стоки през декември расте с 32,5% по текущи цени, а за четвъртото тримесечие с 27%. За цялата година износът е с 24% по-висок като стойност от 2020 и 16,2% по-висок от 2019 г.

За тези и други индикатори за икономическо развитие на страната, споделени в разсъжденията на Лъчезар Богданов, четете в тазседмичния брой на „Време“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.