85 години Геомагнитна обсерватория в Панагюрище

През 30-те години на ХХ век възниква необходимостта в България да се създаде институт, който да изследва вариациите на магнитното поле на земята. Това изискват нуждите за морската навигация, въздухоплаването и други военни и граждански дейности.

Установяването на станцията край Панагюрище не е случайно. При избора на това място трябвало да се спазят ред условия. За целта комисия в състав от български учени обикаля и оценява възможностите на редица селища в района на географския център на България и преценява, че Панагюрище е най-подходящото място за тази цел. Задачата за строеж е възложена на военния географски институт към Министерството на войната. Спазени били следните условия: освен да заема централно място в България, да е спокойно откъм магнитни смущения; да е далече от всякакви носители на железни части; да е лесно достъпно и бързо да се обслужва; да има електрическа енергия; да е разположено на солиден терен; да няма резки температурни промени.

Строителството на сграда за магнитна та станция започва през 1936 година.

Отговорник за строежа бил Христо Калфин – математик, който ръководи станцията до 1948 година. Необходимата апаратура е доставена от Германия, а монтажът й се ръководи от асистента от германския университет Фанзелау, по-късно професор и директор на геомагнитния институт в Потсдам.

Изграждат се две постройки: вариационна къща и абсолютна къщичка. Цялата вариационна къща представлява тъмна стая, без прозорци и осветление, с двойни стени и тавани и върху мраморен бетонен стълб са инсталирани магнитните вариометри. Абсолютната къщичка е надзема постройка с подходящо осветление. Във вариационната къщичка се записват фотографно и непрекъснато промените по време на трите земни елементи: хоризонтален интензитет, промените на магнитната деклинация и промените на вертикалния интензитет. От получените диаграми се извеждат денонощните, месечните и годишни промени. Те са особено важни, защото записват магнитните бури.

Официалното откриване на Геомагнитната станция става на 7 ноември 1937 година.

По указание на Христо Калфин още през 1943 година строителното отделение при министерството на войната изработва проект за нова абсолютна къща. По външен вид и начин на изпълнение тя е копие на къщата в Геомагнитната обсерватория, град Нимек, Германия, но с по-малки размери. През 1956 година се построява нова абсолютна къща, снабдена с нова, съвременна техника, която е завършена окончателно през 1981 година.

До 1961 година се ръководи от Министерството на народната отбрана, след което преминава към Геофизичния институт при БАН и тогава е преименувана в Магнитна обсерватория. Започва разширяването на областите на извършваните наблюдения, поддържа международни контакти и обмен на информация.

След полковник Калфин ръководители на обсерваторията са: подполковник Щерев, а от 1967 година до 2011 е ст. н. сътрудник д-р Илия Чолаков. Следват Стоян Реджов и Васил Радичев. Настоящ ръководител е главен асистент Методи Методиев.

В Геомагнитната обсерватория се поддържа единствения у нас международен геомагнитен стандарт чрез абсолютни и сравнителни комагнитни изследвания. Ежедневно се следи изменението на параметрите на земното магнитно поле. Изработват се карти на елементите. Цялата информация се предава на военно – географската служба на Министерството на отбраната и всички производствени организации, занимаващи се с проучване на полезни изкопаеми чрез метода на магнитопроучването.

Данни за състоянието на земното магнитно поле се използват в навигацията и за нуждите на радио съобщенията.

Обсерваторията е член на програмата „Интермагнет“. В нея са монтирани единствените в Източна Европа радари, с които се измерва скоростта на вятъра. Целта на тази апаратура е за определяне влиянието на човешката дейност върху климата и изследването на така нареченото космическо време. Такива радари в Европа имат само Германия, Швеция и Норвегия. Пет от антените са приемни, а една е предавателна и чрез тях се определя скоростта на вятъра. Чрез тях науката ще може да предсказва определени процеси и явления. Апаратурата е много ценна и се пази от СОТ и видеонаблюдение. Тя няма вредно въздействие върху хората, защото въздействието е вертикално и е на 110 км. Височина. Тази техника работи непрекъснато и позволява изследването на различни процеси във времето.

През 2001 година е измерена магнитна деклинация на гражданските летища в България, като получените стойности периодично се актуализират с данните от обсерваторията. Проучването на археологическите обекти „Мулей“ и „Красен“ е направено с помощта на специалистите и апаратурата от обсерваторията. Методиката, разработена от дългогодишния й ръководител д-р Илия Чолаков се е прилагала периодично за нуждите на армията.

Картите и елементите на геомагнитното поле се използват в проучвателната геофизика. Геомагнитната обсерватория предоставя текуща информация за състоянието на магнитното поле на медицински центрове, на медиите и други институции и фирми, на интернет сайтове.

Обсерваторията е център на практическо запознаване на студентите от СУ „Климент Охридски“ и Минно – геоложкия университет „Свети Иван Рилски“ с апаратурата и методите за измерване на геомагнитното поле. Разширяването на международните контакти на обсерваторията с редица страни след Втората световна война оказва положително влияние на нейната работа. Освен с традиционните връзки с Геомагнитната обсерватория в Нимек, в Германия е осъществено и сътрудничество с подобните служби на почти всички европейски държави.

За да се защити района на Обсерваторията от разширението на града, през 1971 година по искане на БАН, излиза специално разпореждане №303 на Министерския съвет, съгласно което се забранява строителството на жилищни сгради в площ с радиус 500 метра и индустриални обекти в радиус от 1500 метра от Геомагнитната обсерватория. За да се провери дали града влияе на нормалната работа на обсерваторията от 1985 година всяка година се измерва полето в 4 подходящи точки в радиус от 5 километра.

Геомагнитната обсерватория в Панагюрище е първото на Балканския полуостров и единствената в България и е донесла на града световна слава.

Лушка Караянева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.