Почина акад. Богоя Сапунджиев

Отиде си от този свят на 12 април на 92 години.

Акад. Богоя Сапунджиев бе изявен художник-постановчик и архитект, всепризнат сценограф на редица филми, театрални и оперни постановки, творец със значим принос за развитието на българското кино.

Роден е през 1930 г. в Панагюрище. През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт, а от 1958 г. е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми „Бояна“.

Реализирал е над 110 филмови и телевизионни сценографии, повече от 95 театрални, оперни и концерти постановки, направил е 28 самостоятелни изложби. Негови творби се намират в редица български и чуждестранни галерии и музеи в Париж, Барселона, Рим, Берлин, Прага, Варшава, Краков, Москва, Канада, Скопие, Панагюрище, Велико Търново, Пазарджик, Самоков и София. Автор е на 20 книги за деца и 18 стихосбирки за възрастни, с които печели престижни награди и отличия.

Почетен гражданин на Панагюрище, почетен член на читалище „Виделина“, лауреат и носител на златен медал за театралната постановка „Таня“ и мн. др.

Украсата на столицата и Панагюрище за много национални празници е била проектирана и реализирана от него. Неговите ескизи, ценни и като картини, се намират в Париж, Испания, Москва, Канада, в музея на архитектурата във Велико Търново, в Историческия музей в Панагюрище.

През 2020 година акад. арх. Богоя Сапунджиев прави 28-та си ретроспективна изложба, по случай своя 90-и юбилей. През 2021 бе награден с почетен знак на Министерството на културата „Златен век“ за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура. До сетния си дъх акад. Сапунджиев твори картини и стихове.

Дълбок поклон!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.